donderdag 4 februari 2016

Smile


Wat is er nu leuker dan een foto van jezelf onder het zweet, onder de modder, ploeterend en wel, in standje moeilijk op facebook of instagram te zetten? Ik vind het in ieder geval geweldig en blijkbaar samen met mij nog een heleboel andere mensen.

Ik ben ervan overtuigd dat juist deze foto’s één van de grootste succesfactoren zijn van obstakel runs. Zowel Mud Masters als Strong Viking zijn hierdoor gigantisch groot geworden. Zo groot, dat de organisaties het niet meer geregeld krijgen om iedereen (tijdens de run) op de foto te zetten.
Daarom grijpen ze naar andere middelen. Mud masters kiest ervoor om in het start en finish vak een paar strobalen en een monkeybar neer te zetten waar je gratis op de foto kan. Strong Viking kiest ervoor om na de finish een complete fotostudio in een tent te zetten. Iedereen die over de finish komt, moet langs deze studio, gaat op de foto en na der hand verandert de fotograaf de achtergrond.

Toch zijn het juist de foto’s tijdens de run die het meest geliefd zijn. Beide organisaties hebben ervoor gekozen deze uit te besteden aan www.mysports.tv . Deze organisatie zet op strategische punten camera’s neer, door een chip die je bij je draagt wordt geregistreerd op welk moment jij langs komt en kun je de video terugkijken 
en krijg je een paar “stills” aangeboden alsof het foto’s zijn (Een still is een soort screenshot van een video). Als je al de “stills” aangeboden krijgt waar jij daadwerkelijk op staat, is deze vaak niet van hele goede kwaliteit (bewogen, onscherp, of niet volledig in beeld).
Daarbij vraagt Mysports.tv een belachelijk hoge prijs voor deze slappe aftreksels van foto’s (tussen de €5,- en €8,-) en voor de videobeelden vragen ze gewoon €20,-. In een ander blog ga ik in op de social media strategie en daar komt dit onderwerp zeker in terug.


Gelukkig zijn er een aantal “freelance” fotografen die de ontstane leemte vullen. Daar waar vooral de grote organisaties schijnen te “vergeten” waardoor ze zo groot zijn geworden, zien deze fotografen hier hun brood in. De twee bekendste freelancers in de “obstakel scene” zijn op dit moment “Obstacleruns 2015” van Roger en Priscilla en “picture your sport” van Jeanine

Beiden hebben precies begrepen waar het om draait: Mooie foto’s voor een redelijke prijs (ongeveer €2,- per foto). Het nadeel is dat ze niet iedereen op de foto krijgen, hoezeer ze ook hun best doen. Maar sta je erop, dan zou ik geen moment twijfelen, je krijgt foto’s waar aandacht aan is besteed voor een veel betere prijs. Ze bieden hun foto’s aan via facebook, waar ze de meeste mensen bereiken.

Picture your sport is meestal wat sneller met het plaatsen van de foto’s en reageert altijd op berichten die je verstuurt. De reacties die ze terug stuurt zijn altijd erg vriendelijk en soms doordrenkt met humor. Jeanine is een leuk mens (voor zover ik dat kan beoordelen) en de kwaliteit van de meeste foto's is erg goed, daarom gun ik haar een goed lopend bedrijfje.

De foto’s van Obstacleruns 2015 vind ik soms nog net een slagje mooier, maar dat is mijn smaak. Het plaatsen van de foto’s duurt wel lang. Waarschijnlijk gebeurd het bewerken naast een aantal andere werkzaamheden, maar het kan best eens een week of twee na het evenement zijn wanneer de laatste foto’s geplaatst worden. Roger en Priscilla werken als duo en hebben hierdoor een iets groter bereik. Ook Roger en Priscilla zijn altijd vriendelijk in hun correspondentie en staan goed geluimd op de evenementen.

Naast deze fotografen zijn er nog een aantal die wel eens foto’s maken. Ik sta er ook wel eens tussen voorafgaand aan mijn eigen run of na der hand. Mijn foto’s (en die van mijn vader) vind je terug op mijn facebooksite van atemisport en solutions.
De meeste foto’s van andere fotografen zijn terug te vinden op www.oypo.nl en sommige foto’s vind je nooit meer terug. Tijdens de run zie je de fotograaf op jou richten, je hoort het klikken van de camera, maar je vind de foto nooit meer terug, hoe hard je ook zoekt.

http://obstakels.com/ heeft vaak een lijstje fotografen opgesomd bij de reviews van een run. Erg handig, maar jammer genoeg zijn ook zij niet compleet. Ze vragen of je het door wilt geven als je ook foto’s hebt gemaakt, maar slechts zelden verschijnt je naam vervolgens in het lijstje. Hij staat dan wel genoemd bij de opmerkingen waar fotografen hun albums doorgeven.
De meeste obstakelruns hebben zelf een facebookpagina, waar je reacties op kunt zetten (tegenwoordig met uitzondering van Mud Masters). Kijk dus op hun facebookpagina ook eens bij “berichten van bezoekers” in de linkerkantlijn.

Tips om jezelf terug te vinden in de albums met honderden, soms duizenden foto’s:

  • Trek iets opvallends aan, het liefste iets wat vanaf een afstandje al te zien is (je moet het terug kunnen vinden in de kleine tumbnails); 
  • Draag een (waterdicht)horloge zodat je kunt kijken hoe laat het is op het moment dat je op de foto gezet wordt. Sommige fotografen geven bij hun albums aan tussen welke tijden zij hebben staan fotograferen; 
  • Onthoud een “opvallende groep” waar je in de buurt liep toen je gefotografeerd werd. Meestal vind je een groep met opvallende kleding makkelijker terug tussen de tumbnails. Vlak bij die groep moet jou foto dan ook staan; 
  • Neem de tijd om te poseren; 
  • Doe “gekke dingen” op het moment dat de fotograaf er klaar voor is gaan staan. Als hij/zij het niet verwacht, is hij/zij waarschijnlijk te laat, want hij/zij kijkt door de zoeker van de camera en ziet dus minder; 
  • Ben vriendelijk of uitbundig naar de fotograaf/fotografe; 
  • Vraag even waar je straks de foto terug kunt vinden;

2 opmerkingen:

Picture your Sport zei

Beste Joost,

Wat een leuke Blog!
Bedankt dat je Picture your Sport ook in jouw Blog aanhaalt.

Ik zie je snel weer tijdens één van de vele runs!!

Tot dan.

Met sportieve groet,

Jeanine den Engelsman
Picture your Sport

Joost Verbrugge zei

Dank je wel Jeanine,

Dat ik je benoem kan bijna niet anders en heb je helemaal aan jezelf te danken.
Blijf mooie foto's maken!!
Groetjes en inderdaad tot snel